Verkorte opleiding familieopstellingen en systemisch werken – Module 1
- Aarden in jezelf en bij je familie. Door elke dag intensief met één basisprincipe bezig te zijn, doe je een fundamentele ervaring op waar je de rest van je leven plezier van hebt.
De opleiding familieopstellingen is bedoeld voor mensen die intensieve persoonlijke groei willen doormaken. Dit als bron willen gebruiken in leven en werk. Groei voor jezelf, als professional en voor wie zelf familieopstellingen wil gaan begeleiden.
In onze verkorte opleiding familieopstellingen leer je ervaringsgericht en doe je zo gegronde kennis op. Je leert de werking van het familiegeweten van binnen-uit kennen en begrijpen. Dat doen we binnen een heldere structuur van de vier basisprincipes.
De verkorte opleiding familieopstellingen is post-HBO erkend en start op donderdag 12 oktober 2023 .
Opleiding in twee delen
Onze gehele opleiding familieopstellingen bestaat uit twee modules van elk zes dagen. Je start met de eerste module. Als je verder wilt kun je ook aan de tweede module deelnemen, maar dat hoeft niet. De eerste module wordt tweemaal per jaar gegeven, de twee module eenmaal per jaar.
- Je komt zoveel rijker als mens en voor je medemens uit deze opleiding.
Wat leer je in deze eerste module?
In de eerste module van de opleiding familieopstellingen gaan we op reis in de rijkdom en diepgang van het werken met opstellingen. Dat doen we door je dat te laten voelen én begrijpen. Onze manier van werken is ervaringsgericht, we werken met het lijf en het hoofd. Een helder theoretisch kader is onze kapstok.
Het vertrekpunt in onze opleiding familieopstellingen zijn de vier basisprincipes in het systemisch werken. Op verschillende manieren leer je de vier basisprincipes herkennen in taal en lichaamstaal.
Je gaat herkennen wat mensen drijft, beweegt en verstrikt, en hoe je binnen dit boeiende krachtenveld kunt bewegen. Je leert zien hoe loyaliteit aan een systeem tot uiting komt en waaraan je hem kunt herkennen. Dat doe je door jezelf in te zetten als waarnemend instrument.
We werken met onderwerpen zoals plek, geven en nemen, in- en uitsluiten, het lot, geweten, loyaliteit en ordening. Je leert een genogram maken, de basisprincipes herkennen en je maakt kennis met ‘het lege midden’. Ook leer je wat het betekent om mee te voelen, zonder mee te lijden. En natuurlijk ga je werken met idiomen, de rake zinnen die in opstellingen worden uitgesproken.
- Ik raad de opleiding aan omdat hij gegeven wordt door Jasper en Janneke, die putten uit doorleefde ervaring. De theorie is voortdurend aanwezig in zijn en handelen. Jasper en Janneke vullen elkaar geweldig aan: in het systemisch en het lijflijke, in het mannelijke en het vrouwelijke.
Opleiders Jasper Jobse en Janneke Robers
De opleiding familieopstellingen en systemisch werken wordt gegeven door Jasper Jobse (psychosociaal therapeut en ingenieur) en Janneke Robers (lichaamstherapeut en vrouwencoach).
Onze manier van werken is rijk, levendig en gegrond. We zijn niet alleen thuis in familieopstellingen, maar ook in andere stromingen zoals; lichaamswerk, transactionele analyse, nlp, ontwikkelingspsychologie, karakterstructuren, trauma en hechting. Dat maakt dat je bij ons ook veel leert over contact maken; dat waar alles in het mens-zijn mee begint.
Naast dat we ervaren vakmensen zijn, vormen we samen ook een familiesysteem met een dochter.
Doelgroep
De opleiding familieopstellingen is voor mensen die persoonlijke groei willen doormaken, mensen die het systemisch waarnemen willen toepassen in werk en mensen die familieopstellingen willen gaan begeleiden. Uitgangspunt is de bereidheid om je eigen systeem van herkomst te onderzoeken. De verkorte opleiding is daar een zeer geschikte plek voor omdat we, anders als bij workshops, opstellingen ook bespreken.
Deelnemers zijn mensen die bereid zijn naar zichzelf te kijken. Mensen die willen werken aan persoonlijke groei en inzicht door middel van familieopstellingen. En mensen die het systemisch kijken ook in werk willen inzetten, zoals onderwijsmedewerkers, zorg- en hulpverleners, therapeuten, managers en leidinggevenden. De verhouding tussen beide soorten deelnemers is meestal half om half.
De opleiding staat open voor iedereen die aan minimaal een dagworkshop familieopstellingen heeft deelgenomen, bij Jerphaas of elders. Het is mogelijk een kort (kosteloos) kennismakingsgesprek te plannen waarin we de mate van aansluiting bij de opleiding bespreken.
- Deze opleiding is krachtig neergezet in inhoud en betekenisvolle dagen. Het is de eenvoud van de opleiding die de reis naar de diepte betekenis geeft.
- Wat ik heb geleerd is het lezen van lichaamstaal, het verduren als professional wat zich ontvouwt, de herkenning van de vier basisprincipes en de schoonheid van wat er mogelijk is door systemisch te werken.
Structuur opleiding familieopstellingen
De modules van de opleiding familieopstellingen duren elk zes dagen en bestaat uit drie blokken van twee dagen. De eerste twee blokken hebben de vier systemische basisprincipes als onderwerp. Het derde blok breng je het geleerde in praktijk en begeleid je je mede-cursist met een opstelling. De dagen zijn als volgt opgebouwd:
Dag 1: Erkennen wat is
Dag 2: Erbij horen
Dag 3: Ordening
Dag 4: Balans geven en nemen
Dag 5: Onder supervisie opstelling begeleiden
Dag 6: Onder supervisie opstelling begeleiden
Inhoud opleiding familieopstellingen
De eerste twee blokken besteden we aan het doen van ervarings-oefeningen en opstellingen die je vertrouwd maken met de basisprincipes. Je leert de basisprincipes herkennen en met ze werken. Zowel cognitief, emotioneel als met het lijf.
In het derde blok begeleid je zelf een opstelling onder supervisie. Je laat zien hoe je de basisprincipes herkent in het openingsinterview, start met het opstellen, het begeleiden en het afronden van een opstelling. Daarna krijg je van ons feedback op je kwaliteiten.
In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod
- Wie behoort er tot het familiesysteem?
- Wat is een verstrikking en hoe werkt het geweten?
- Wat behoort tot de systeemdynamiek?
- Vertrouwd raken met het lege midden
- De onderbroken uitreiking
- Sleutelpersonen bij de verstrikking herkennen
- Herkennen van lichaamstaal, adem- en oogbewegingen
- Taal- en idioom gebruik, welke woorden helen
- Contact en verbinding maken met iemand en zijn vraag
- Het maken en lezen van een genogram
Werkwijze
Wanneer je systemisch gaat leren waarnemen, is het van groot belang dat je je eigen plek binnen je systeem van herkomst kent én neemt. Binnen de opleiding familieopstellingen is hier veel aandacht voor. We werken afwisselend met theorie en praktijk. Van jou als deelnemer wordt gevraagd dat je persoonlijke casuïstiek inbrengt.
- Ik ben me bewust geworden hoe ik kan meevoelen in plaats van meelijden. Het mooiste geschenk dat ik heb gekregen is dat ik nu compassie voel naar mijn eigen ouders.
Cursusmateriaal
Bij aanvang van de opleiding ontvang je een uitgebreide persoonlijke reader met daarin een overzicht van de onderwerpen per dag, lesmateriaal over systemisch werk en de basisprincipes.
Werktijden en data opleiding familieopstellingen
De eerste module van de opleiding bestaat uit drie blokken van elk twee dagen.
Deze zijn op donderdagen en vrijdagen van 9:30 tot 17:00 uur.
Tussen de blokken plan je met je mede-cursisten twee intervisie bijeenkomsten, van ieder een dagdeel.
- Eerste blok
- 12 oktober 2023
- 13 oktober 2023
- Tweede blok
- 2 november 2023
- 3 november 2023
- Derde blok
- 23 november 2023
- 24 november 2023
- Eerste blok
- 22 februari 2024
- 23 februari 2024
- Tweede blok
- 14 maart 2024
- 15 maart 2024
- Derde blok
- 18 april 2024
- 19 april 2024
Studiebelasting
De eerste module van de opleiding familieopstellingen bestaat uit 6 dagen scholing, twee maal 4 uren intervisie, ongeveer 10 uur huiswerkopdrachten en 36 uren literatuurstudie (deze lees je voor de start van de opleiding). Je kunt rekenen op een gemiddelde studiebelasting van 98 uur. Met betrekking tot de literatuur kun je in het voren lezen. Op de tweede dag van de opleiding plan je met de groep gezamenlijk de intervisie bijeenkomsten tussen de modules.
Toetsing en certificering
De te lezen literatuur wordt getoetst door middel van een opdracht. Je maakt een genogram van je eigen systeem van herkomst, en in de laatste module begeleid je een opstelling onder supervisie.
Wanneer je voor de opdrachten een voldoende scoort en je alle opleidingsdagen en de supervisie aanwezig bent geweest, ontvang je een certificaat.
- De twee laatste dagen mochten we zelf een opstelling leiden. Aan het begin van de reeks leek dit onmogelijk, aan het einde voelde het vertrouwd genoeg. Heel bijzonder.
Erkenning opleiding familieopstellingen door SKB*
De eerste module van de verkorte opleiding is erkend door het Keurmerk Beroepsscholingen in de psychosociale zorg (SKB ®) op post-HBO niveau voor 98 Studie Belastings Uren (SBU).
* Onze verkorte opleiding leidt niet op tot een beroep, daarvoor is een langere periode van scholing, zelfonderzoek en het maken van vlieguren nodig.
- De opleiders zijn meer dan voldoende gekwalificeerd, en de opleiding kent een heldere opbouw.
Stichting SKB
Locatie en groepsgrootte
De grootte van de opleidingsgroep is 6 tot 14 deelnemers.
De opleidingslocatie is: Werkplaats voor ontmoeting en ontwikkeling aan de Duivendaal 8, 6701 AR Wageningen.
Kosten Module 1 – Opleiding familieopstellingen
De deelnamekosten voor de eerste module bedragen € 1740,- De kosten voor aanschaf van de verplichte literatuur bedragen € 46,50. Jerphaas is een erkende onderwijsinstelling, daarom is deze opleiding vrijgesteld van btw.
Bij de deelnamekosten zijn inbegrepen: een persoonlijke reader, iedere dag een goed verzorgde vers gemaakte vegetarische lunch van lokale ingrediënten, gedurende de gehele dag koffie en thee.
We kijken er naar uit je te ontmoeten!