Verkorte opleiding familieopstellingen en systemisch werken | Module 1

Verkorte opleiding familieopstellingen en systemisch werken – Module 1

 • Wanneer je met familieopstellingen wilt gaan werken óf je eigen plek in je familie beter wilt begrijpen. Door elke dag intensief met één basisprincipe bezig te zijn, doe je een fundamentele ervaring op waar je de rest van je leven plezier van hebt.

Inleiding opleiding familieopstellingen

In onze verkorte opleiding familieopstellingen leer je de werking van het familiegeweten van binnen-uit kennen. Dat doe je binnen een heldere opzet en duidelijke structuur van de vier basisprincipes. Je onderzoekt jouw familiesysteem en dat van je mede cursist. Zo doe je doorvoelde kennis en bezielde vaardigheden op en leer je je zelf als instrument kennen en ook inzetten.

Onze opleiding is op inhoud post-HBO erkend in de psychosociale zorg door keurmerk SKB. Op donderdag 30 september 2021 start de eerste module opleiding familieopstellingen.

‘ Wat je kent, kun je herkennen. Wat je kent, kun je in voorgaan.’

Opleiding in twee delen

Onze opleiding familieopstellingen bestaat uit twee modules van elk zes dagen. Na de eerste module kun je aan de tweede deelnemen. Beide modules zijn los van elkaar te volgen. Als afsluiting van elke module leid je onder supervisie een familieopstelling van een half uur. Je integreert zo wat je hebt geleerd en je krijgt van ons feedback op je kwaliteiten.

Wie met mensen werkt heeft inzicht in zichzelf nodig. Dat geldt in het bijzonder voor familieopstellingen. Onze opleiding familieopstellingen volgen betekent daarom persoonlijke groei doormaken.

Wat leer je in de eerste module van de opleiding familieopstellingen en systemisch werken?

In de eerste module van de opleiding familieopstellingen nemen we je mee in de rijkdom van het werken met opstellingen. Je leert hoe systemisch werken anders is dan een individuele (psychologische) benadering. Dat doen we door je dat te laten ervaren, voelen en begrijpen. Onze manier van werken is in het hier-en-nu.

Het vertrekpunt in onze opleiding familieopstellingen zijn de vier basisprincipes in het systemisch werken. Je gaat ervaren en herkennen hoe mensen bewegen en verstrikken, en hoe je binnen dit spannende krachtenveld kunt bewegen.

Op verschillende manieren leer je de vier basisprincipes herkennen in taal en lichaamstaal. Je leert zien hoe loyaliteit aan een systeem tot uiting komt en waaraan je hem kunt herkennen. Dat doe je door jezelf in te zetten als instrument in het contact.

We werken met onderwerpen zoals plek, geven en nemen, in- en uitsluiten, het lot, geweten en ordening. Je leert een genogram maken, de basisprincipes herkennen en je maakt kennis met ‘het lege midden’. Ook leer je wat het betekent om mee te voelen, zonder mee te lijden. En natuurlijk ga je werken met idiomen, de rake zinnen die in opstellingen worden uitgesproken.

Doelgroep

De opleiding familieopstellingen is voor zowel mensen die persoonlijke groei willen doormaken, alsook professionals die familieopstellingen eigen willen maken.

Ongeveer de helft van de cursisten zijn mensen die werkzaam zijn (of gaan zijn) in het begeleiden van mensen, zoals onderwijsmedewerkers, zorg- en hulpverleners, managers en leidinggevenden. De andere helft zijn mensen die willen werken aan persoonlijk inzicht en groei door middel van familieopstellingen. Uitgangspunt voor beide is de bereidheid om je eigen systeem van herkomst te onderzoeken. De opleiding is daar een zeer geschikte plek voor omdat we, anders als bij de workshops, de opstellingen ook ‘ondertitelen’. We lichten toe wat er gebeurt.

De opleiding staat open voor iedereen die aan minimaal een dagworkshop familieopstellingen heeft deelgenomen, bij Jerphaas of elders. Het is mogelijk een kort (kosteloos) kennismakingsgesprek te plannen en de mate van aansluiting bij de opleiding bespreken.

Structuur opleiding familieopstellingen

De modules van de opleiding familieopstellingen duren elk zes dagen en bestaat uit drie blokken van twee dagen. De eerste twee blokken hebben de vier systemische basisprincipes als onderwerp. Het derde blok besteden we aan het vraaggesprek en het opstellen zelf. De dagen zijn als volgt opgebouwd:

 • Eerste blok
 • Dag 1: Erkennen wat er is
 • Dag 2: Erbij horen
 • Tweede blok
 • Dag 3: Ordening
 • Dag 4: Balans geven en nemen
 • Derde blok
 • Dag 5: Onder supervisie opstellingen begeleiden
 • Dag 6: Onder supervisie opstellingen begeleiden

Inhoud opleiding familieopstellingen

De eerste twee blokken besteden we aan het doen van ervarings-oefeningen en opstellingen die je vertrouwd maken met de basisprincipes. Je leert de basisprincipes herkennen en met ze werken. Zowel cognitief, emotioneel als met het lijf.

In het derde blok begeleid je zelf een opstelling onder supervisie. Je laat zien hoe je de basisprincipes herkent in het openingsinterview, start met het opstellen, het begeleiden en het afronden van een opstelling.

Het uitgangspunt in het begeleiden van familieopstellingen is dat je als begeleider je eigen waarnemend instrument bent.

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wie behoort er tot het familiesysteem en wie niet?
 • Wat is een verstrikking en hoe werkt het geweten?
 • Wat behoort tot de systeemdynamiek en wat niet?
 • Vertrouwd raken met het lege midden
 • De onderbroken uitreiking
 • Het herkennen van lichaamstaal, adem- en oogbewegingen
 • Taal- en idioom gebruik, ervaren welke woorden helen
 • Contact en verbinding maken met iemand en zijn vraag
 • Het maken en lezen van een genogram
 • Sleutelpersonen bij de verstrikking herkennen

Na de eerste module van de opleiding ben je in staat eenvoudige opstellingen te leiden. Je kent en herkent de basisprincipes, en kunt systemische interventies plegen in coaching of therapie.

‘ Weten wat je doet en doen wat je weet.’

Werkwijze

Wanneer je systemisch gaat leren waarnemen, is het van groot belang dat je je eigen plek binnen je systeem van herkomst kent én neemt. Binnen de opleiding familieopstellingen is hier veel aandacht voor. We werken afwisselend met theorie en praktijk. Van jou als deelnemer wordt gevraagd dat je persoonlijke casuïstiek inbrengt.

Cursusmateriaal

Bij aanvang van de opleiding ontvang je een uitgebreide persoonlijke reader met daarin een overzicht van de onderwerpen per dag, lesmateriaal over systemisch werk en de basisprincipes.

Werktijden en data opleiding familieopstellingen

De eerste module van de opleiding bestaat uit drie blokken van elk twee dagen.
Deze zijn op donderdagen en vrijdagen van 9:30 tot 17:00 uur.
Tussen de blokken plan je met je mede-cursisten twee intervisie bijeenkomsten, van ieder een dagdeel.

 • Eerste blok
 • 30 september 2021
 • 1 oktober 2021
 • Tweede blok
 • 21 oktober 2021
 • 22 oktober 2021
 • Derde blok
 • 18 november 2021
 • 19 november 2021

Studiebelasting

De eerste module van de opleiding familieopstellingen bestaat uit 6 dagen scholing, twee maal 4 uren intervisie, ongeveer 10 uur huiswerkopdrachten en 36 uren literatuurstudie. Je kunt rekenen op een gemiddelde studiebelasting van 97 uur. Met betrekking tot de literatuur kun je in het voren lezen. Op de tweede dag van de opleiding plan je met de groep gezamenlijk de intervisie bijeenkomsten tussen de modules.

Toetsing en certificering

De te lezen literatuur wordt getoetst door middel van een opdracht. Je maakt een genogram van je eigen systeem van herkomst, en in de laatste module begeleid je een opstelling onder supervisie.
Wanneer je voor de opdrachten een voldoende scoort en je alle opleidingsdagen en de supervisie aanwezig bent geweest, ontvang je een certificaat.

Erkenning opleiding familieopstellingen door SKB*

De eerste module van de verkorte opleiding is erkend door het Keurmerk Beroepsscholingen in de psychosociale complementaire gezondheidszorg (SKB ®) op post-HBO niveau voor 97 Studie Belastings Uren (SBU).
Jerphaas is als onderwijsinstelling geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

* Onze verkorte opleiding leidt niet op tot een beroep, daarvoor is een langere periode van scholing, zelfonderzoek en het maken van vlieguren nodig.

Opleiders Jasper Jobse en Janneke Robers

De opleiding familieopstellingen en systemisch werken wordt gegeven door Jasper Jobse (psychosociaal therapeut) en Janneke Robers (lichaamstherapeut en vrouwencoach).

Onze manier van werken is rijk. We zijn niet alleen thuis in familieopstellingen, maar ook in andere stromingen zoals lichaamswerk, transactionele analyse, ontwikkelingspsychologie, karakterstructuren en nlp. Dat maakt dat je bij ons ook veel leert over contact maken. Dat waar alle begeleiding van mensen mee begint.

Naast dat we ervaren vakmensen zijn, vormen we samen een gezin met een dochter.

Locatie en groepsgrootte

De grootte van de opleidingsgroep is 6 tot 14 deelnemers (er zijn nog 2 plaatsen).
De opleidingslocatie is: Werkplaats voor ontmoeting en ontwikkeling aan de Duivendaal 8, 6701 AR Wageningen.

Kosten Module 1 – Opleiding familieopstellingen

De deelnamekosten voor de eerste module bedragen 1575,- (vrijgesteld van btw).
De kosten voor aanschaf van de verplichte literatuur bedragen € 46,50.

Bij de deelnamekosten zijn inbegrepen: een persoonlijke reader, iedere dag een goed verzorgde versgemaakte lunch, gedurende de gehele dag koffie en thee. Je ontvangt een certificaat bij afronding.

We kijken er naar uit je te ontmoeten!


Inschrijfformulier Module 1 – Verkorte opleiding familieopstellingen en systemisch werken € 1575,-

  Ik neem deel op:

  Voor- en achternaam
  *

  ManVrouw *

  Bedrijfsnaam (indien van toepassing)

  Adres
  *

  Postcode
  *

  Woonplaats
  *

  Telefoon
  *

  E-mail
  *

  Welke praktijkervaring heb je met systemisch werk?
  *

  Ben je therapeut:
  JaNee *

  Beroep:

  Slik je medicijnen die de psyche beinvloeden:
  JaNee *

  Ben je op dit moment in (psycho)therapie:
  JaNee *

  Hoe heb je van onze opleiding gehoord?

  Ik geef mij ook op voor Module 2 en ontvang € 300,- korting op Module 2:
  JaNee *

  Opmerkingen

  Ik ga akkoord met de deelnamekosten, de Algemene Voorwaarden en het Privacybeleid (links openen in nieuw venster).