Opleiding familieopstellingen | Module 1

Opleiding familieopstellingen en systemisch werken – Module 1

opleiding familieopstellingenOnze opleiding familieopstellingen volgen betekent persoonlijke groei doormaken. Want wie met mensen werkt heeft inzicht in zichzelf nodig. Dat geldt in het bijzonder voor familieopstellingen. In deze erkende opleiding onderzoek je jouw eigen familiesysteem en dat van je mede cursist, en leer je de werking van het familiegeweten van binnen-uit kennen. We leren je zo jezelf als instrument in te zetten. Zo doe je doorvoelde kennis op en leer je bezielde vaardigheden.

‘Dat wat je zelf hebt leren kennen, daar kun je een ander in voorgaan.’

Een familieopstelling is een complex geheel en vraagt vakmanschap. Kennis, gevoel, inzicht, intuïtie en ervaring. Ze gaan hand in hand bij een opstelling. We leren je het wat, het hoe en het waarom van het systemisch werk. Zo wordt je thuis in de rijkdom van familieopstellingen, of je daar nu persoonlijk of in je werk iets mee wil doen.

De opleiding is erkend op post-HBO niveau, en zo ingericht dat je het geleerde zowel in werk als in je persoonlijke leven kunt toepassen. Op donderdag 4 oktober 2018 start de eerstvolgende groep.

Structuur in het kort en startdatum

Onze opleiding familieopstellingen heeft een heldere indeling met elke dag een basisprincipe als kapstok. We brengen eenvoud aan in de thematiek en zo leer je wat er kan met opstellingen. Je gaat in een paar opleidingsdagen al zien wat mensen ten diepste drijft.

‘Weten wat je doet en doen wat je weet.’

De opleiding familieopstellingen bestaat uit twee modules. Na de eerste module kun je aan de tweede deelnemen. Beide modules duren zes dagen en zijn los van elkaar te volgen. Als afsluiting van elke module leid je onder supervisie een familieopstelling van een half uur. Je integreert zo wat je hebt geleerd en je krijgt van ons feedback op je kwaliteiten.

Opleiders Jasper Jobse en Janneke RobersRonde foto opleider Janneke Robers Ronde foto opleider Jasper Jobse

De opleiding familieopstellingen en systemisch werken wordt gegeven door Jasper Jobse (psychosociaal therapeut) en Janneke Robers (lichaamstherapeut).

Naast ervaren vakmensen zijn wij man en vrouw. Wij vormen zelf een gezin met een dochter. Zoals we in het leven staan leiden we opstellingen. Wat we doen is wie we zijn. We weten wat kan en wat niet.

Onze manier van werken is rijk. We zijn thuis in familieopstellingen, maar ook in lichaamswerk, transactionele analyse, ontwikkelingspsychologie, karakterstructuren en nlp. Dat maakt dat je bij ons ook veel leert over contact maken. Dat waar alle begeleiding van mensen mee begint.

Wat leer je in de eerste module van de opleiding familieopstellingen?

In de eerste module van de opleiding familieopstellingen nemen we je mee in de rijkdom van het werken met opstellingen. Je leert hoe systemisch werken anders is dan een individuele (psychologische) benadering. Dat doen we door je dat te laten ervaren, voelen en begrijpen. Onze manier van werken is in het hier-en-nu.

Het vertrekpunt in onze opleiding familieopstellingen zijn de vier basisprincipes in het systemisch werken. Je gaat ervaren en herkennen hoe mensen bewegen en verstrikken, en hoe je met dit spannende krachtenveld kunt werken.

Op verschillende manieren leer je de vier basisprincipes herkennen in taal en lichaamstaal. Je leert zien hoe loyaliteit aan een systeem tot uiting komt en waaraan je hem kunt herkennen. Dat doe je door jezelf in te zetten als instrument in het contact.

We werken met onderwerpen zoals plek, geven en nemen, in- en uitsluiten, het lot, geweten en ordening. Je leert een genogram maken, de basisprincipes herkennen en je maakt kennis met werken vanuit ‘het lege midden’. Ook leer je wat het betekent om mee te voelen, zonder mee te lijden. En natuurlijk ga je werken met idiomen.

Doelgroep

De opleiding familieopstellingen is geschikt voor mensen die beroepsmatig of persoonlijk, familieopstellingen eigen willen maken.

Cursisten zijn mensen die werkzaam zijn (of gaan zijn) in het begeleiden van mensen, zoals hulpverleners, managers en leidinggevenden. En mensen die willen werken aan persoonlijke groei door middel van familieopstellingen. Uitgangspunt is de bereidheid om je eigen systeem van herkomst te onderzoeken.

De opleiding staat open voor iedereen die aan minimaal een dagworkshop familieopstellingen heeft deelgenomen, bij Jerphaas of elders. Het is mogelijke een kort (kosteloos) kennismakingsgesprek te plannen en de mate van aansluiting bij de opleiding bespreken.

Structuur opleiding familieopstellingen

De modules van de opleiding familieopstellingen duren elk zes dagen en bestaat uit drie blokken van twee dagen. De eerste twee blokken hebben de vier systemische basisprincipes als onderwerp. Het derde blok besteden we aan het vraaggesprek en het opstellen zelf. De dagen zijn als volgt opgebouwd:

 • Eerste blok
 • Dag 1: Erkennen wat er is
 • Dag 2: Erbij horen
 • Tweede blok
 • Dag 3: Ordening
 • Dag 4: Balans geven en nemen
 • Derde blok
 • Dag 5: Onder supervisie opstellingen begeleiden
 • Dag 6: Onder supervisie opstellingen begeleiden

Inhoud opleiding familieopstellingen

Tweede basispcincipe familieopstellingen: Erbij horenEerste basisprincipe familieopstellingen: Erkennen wat er isDe eerste twee blokken besteden we aan het doen van ervarings-oefeningen die je vertrouwd maken met de basisprincipes. Je leert de basisprincipes herkennen en met ze werken. Zowel cognitief, emotioneel als met het lijf. De oefeningen vormen een combinatie van ontwikkelingspsychologie en systeemdynamiek. 

In het derde blok begeleid je zelf een opstelling onder supervisie. Je laat zien hoe je de basisprincipes herkent in het openingsinterview, start met het opstellen, het begeleiden en het afronden van een opstelling.

Het uitgangspunt in het begeleiden van familieopstellingen is dat je als begeleider je eigen waarnemend instrument bent.

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wie behoort er tot het familiesysteem en wie niet?
 • Wat is een verstrikking en hoe werkt het geweten?
 • Wat behoort tot de systeemdynamiek en wat niet?
 • Vertrouwd raken met het lege midden
 • De onderbroken uitreiking
 • Het herkennen van lichaamstaal, ademhaling en oogbewegingen
 • Taal- en idioom gebruik, ervaren welke woorden helen
 • Contact en verbinding maken met iemand en zijn vraag
 • Het maken en lezen van een genogram
 • Sleutelpersonen bij de verstrikking herkennen
Na de eerste module van de opleiding ben je in staat eenvoudige opstellingen te leiden. Je kent en herkent de basisprincipes, en kunt systemische interventies plegen in coaching of therapie.

Werkwijze

Vierde basisprincipe familieopstellingen: Balans in geven en nemenDerde basisprincipe familieopstellingen: OrdeningWanneer je systemisch gaat leren waarnemen, is het van groot belang dat je je eigen plek binnen je systeem van herkomst kent én neemt. Binnen de opleiding familieopstellingen is hier veel aandacht voor. We werken afwisselend met theorie en praktijk. Van jou als deelnemer wordt gevraagd dat je persoonlijke casuïstiek inbrengt.

Cursusmateriaal

Bij aanvang van de opleiding ontvang je een uitgebreide persoonlijke reader met daarin een overzicht van de onderwerpen per dag, lesmateriaal over systemisch werk en de basisprincipes.

Werktijden en data opleiding familieopstellingen

De eerste module van de opleiding bestaat uit drie blokken van elk twee dagen. Deze zijn op donderdagen en vrijdagen van 9:30 tot 17:00 uur.

M1-GROEP9:

 • Eerste blok
 • 4 oktober 2018
 • 5 oktober 2018
 • Tweede blok
 • 8 november 2018
 • 9 november 2018
 • Derde blok
 • 29 november 2018
 • 30 november 2018

Tussen de blokken heb je twee intervisie bijeenkomsten, van ieder een dagdeel.
Aansluitend kun je deelnemen aan de tweede module van de opleiding, deze start op donderdag 17 mei 2018.

 • De laatste dag mochten we zelf een opstelling leiden. Aan het begin van de reeks leek dit onmogelijk, aan het einde voelde het vertrouwd genoeg. Heel bijzonder.

Studiebelasting opleiding

Button naar reacties opleiding familieopstellingen en systemisch werkenDe eerste module van de opleiding familieopstellingen bestaat uit 6 dagen scholing, twee maal 4 uren intervisie, ongeveer 10 uur huiswerkopdrachten en 24 uren literatuurstudie. Je kunt rekenen op een gemiddelde studiebelasting van 90 uur. Met betrekking tot de literatuur kun je in het voren lezen. Op de tweede dag van de opleiding plan je met de groep gezamenlijk de intervisie bijeenkomsten tussen de modules.

Toetsing en certificering

De te lezen literatuur wordt getoetst door middel van een opdracht. Je maakt een genogram van je eigen systeem van herkomst, en in de laatste module begeleid je een opstelling onder supervisie. Wanneer je voor de opdrachten gemiddeld een voldoende scoort en je de opleidingsdagen en de supervisie aanwezig bent geweest, ontvang je een certificaat.

Erkenning opleiding door SKB en CRKBO

De opleiding is erkend door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen voor de Psychosociale en Geestelijke Gezondheidszorg (SKB ®) op post-HBO niveau voor 90 Studie Belastings Uren (SBU).
Jerphaas is als onderwijsinstelling erkend door Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Beide erkenningen betekenen dat je kwaliteit van ons kunt verwachten.

Locatie en groepsgrootte

De grootte van de opleidingsgroep is 6 tot 14 deelnemers. De opleidingslocatie is: In de Weerd aan de Weerdjesstraat 168, 6811 JH Arnhem. In de Weerd ligt in het centrum van Arnhem, op slechts 5 minuten lopen van NS station Arnhem Centraal en is goed bereikbaar per auto.

Kosten Module 1 – Opleiding familieopstellingen

opleidingDe deelnamekosten voor de eerste module bedragen 1560,- (vrijgesteld van btw).
De kosten voor aanschaf van de verplichte literatuur bedragen € 44,50.

Bij de deelnamekosten zijn inbegrepen: een persoonlijke reader, iedere dag een goed verzorgde vegetarische lunch met diverse soorten vers belegde broodjes en huisgemaakte soep, gedurende de gehele dag koffie & thee, en een SKB erkend opleidingscertificaat bij afronding.

We kijken er naar uit je te ontmoeten!


Inschrijfformulier Module 1 – Opleiding familieopstellingen

Ik neem deel op:

Voor- en achternaam
*

ManVrouw *

Bedrijfsnaam (indien van toepassing)

Adres
*

Postcode
*

Woonplaats
*

Telefoon
*

E-mail
*

Welke praktijkervaring heb je met systemisch werk?
*

Slik je medicijnen die de psyche beinvloeden:
JaNee *

Ben je op dit moment in (psycho)therapie:
JaNee *

Hoe heb je van onze opleiding gehoord?

Ik geef mij ook op voor Module 2 (startdatum 17 mei 2018) en ontvang € 200,- korting op Module 2:
JaNee *

Opmerkingen

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden
(link opent in nieuw venster) en de deelnamekosten.