Wraak

We dromen er stiekem allemaal wel eens van. Wraak nemen. Om iets recht te zetten (ook al weten we dat het nog krommer zal worden). Om eens en voor altijd af te rekenen (ook al zul je eeuwig in de schuld blijven staan). Om dit niet te laten gebeuren (ook al heeft het al plaats gevonden). Om het niet te accepteren… en dus iets te doen dat de ander ook niet zal accepteren.

We nemen wraak om mij twee bekende redenen:

  1. Omdat we loyaal zijn aan waar we bij willen horen. Omdat we allemaal haarfijn weten wat je moet doen om bij ‘de goeden’ te horen. Als bij ‘de goeden’ horen betekent dat je een moord pleegt (omdat je familie bijvoorbeeld bij de maffia zit), dan pleeg jij ook een moord. Of je laat het doen. Dan heb je wat je familie betreft een ‘schoon geweten’, sterker je bent wellicht zelfs trots dat je het voor ze opnam. Dat je dit niet over je kant liet gaan. De moord is een daad waarmee je je lidmaatschap aan je familie bevestigt.
  2. Om geen verdriet, pijn of gemis te hoeven voelen. Wie zint op wraak staat niet stil bij pijn of verdriet en kan oprecht geloven dat hij dat zelfs helemaal niet voelt. Zo kun je als mens of als groep de illusie in stand te houden dat je niet kwetsbaar bent, en dat alleen anderen kwetsbaar zijn. Je draait als het ware de dader/slachtoffer dynamiek om. Dus hoef je niet verdrietig te zijn, of te rouwen om wat er gebeurde.

De moord is natuurlijk een groot voorbeeld. In het klein weten we allemaal hoe je binnen jouw familie, vrienden, dorp, club of het bedrijf waar je werkt wraak neemt. Bijvoorbeeld door iemand te negeren. Of juist heel gewoon te blijven doen, het te onthouden en er dan op terug te komen op een moment dat het die ander heel slecht uitkomt. Of heel subtiel ‘per ongeluk’ vergeten iets mee te nemen voor iemand. Of net 5 minuten te laat te komen. Allemaal manieren om de rekening te vereffenen.

Onderstaand konijn moet het hélemaal ontgelden. Daar is niets per ongeluk aan. Keihard krijgt hij de rekening gepresenteerd, en hij kan niet weglopen. Juist daarom laat ie ons voelen dat wraak zo zinloos is…

Een artikel van Jasper JobseChocolate Bunny door  Lernert en Sander
Foto glas: Nesster Flickr