De ingrediënten van een goede liefdesrelatie

Goede liefde vinden betekent goed zoeken met al je zintuigen, je intuïtie en je verstand. En als je hem of haar gevonden hebt dan begint het poetsen, polijsten en verzorgen en … nog eens poetsen, polijsten en verzorgen.

De liefde is een mooi ding en een groots ding, héél groots. En zoals grote gebouwen een meerjaren onderhoudsplan nodig hebben, heeft de liefde dat ook.

Dit is wat een goede relatie goed maakt en houdt:

Van jezelf houden

Dit staat met STIP op 1. Als je jezelf niet leuk vindt, kan iemand anders van je houden tot hij of zij een ons weegt. Je kunt de waardering die je partner je geeft niet werkelijk aannemen, omdat je niet kunt geloven dat het waar is. Het komt simpelweg niet binnen, want je gelooft het niet.

Jezelf leuk vinden is een must in een relatie. Jezelf koesteren, waarderen, waardevol vinden en trouw zijn aan jezelf. Allemaal zaken die je niet genoeg kunt hebben. Als je jezelf een leuke vent of vrouw vind, kan de liefde zijn weg vinden. Dan kan je hart door je partner gevuld worden met dat wat je al wist over jezelf: dat je er mag zijn en tof bent.

Jezelf zijn en niets dàn jezelf zijn bij je partner

Meer dan jezelf heb je in een relatie niet te bieden. Dat is wie je bent en dat is waar je partner het mee moet doen. Dus wees lief, maar doe je niet liever voor dan je bent. Wees sterk, maar niet sterker dan je bent. Wees jezelf.

Dat is andersom ook zo. Wil je dat jouw partner verandert? Dan heb jij een groot probleem. Accepteer hem of haar of ga weg. Er is geen tussenweg. Je bent niet samen met iemand die een beetje Clint Eastwood, een beetje Brad Pitt en een beetje George Clooney is. Die bestaat niet. Jouw Huub Janssen is Huub Janssen, punt.

Goede seks

Seks wordt schromelijk onderschat. Het is het wezenlijke bindmiddel in een relatie. Het maakt het verschil tussen liefde en vriendschap. Omdat in de ene wel seks en in de andere geen seks voorkomt. Seks smeedt een emotionele binding en een biologische (in de vorm van kinderen).

Als je jezelf niet leuk vindt, kan iemand anders van je houden tot hij of zij een ons weegt

Wanneer je in bed ligt met je partner communiceren jullie lijven met elkaar zoals woorden nooit zullen kunnen. Goede seks maakt je vrijer in je lichaam, helderder van geest, het maakt je soepeler en het maakt hormonen aan die je gelukkig doen voelen. Goede seks is: vrije seks, leuke seks, liefdevolle seks, vrolijke seks en vooral lijfelijke seks. Goede seks is ook samen over de grens heen kijken van wat jullie denken dat normaal is. Je schroom achterlaten en je verlangen in de spotlight zetten. In de keuken vrijen, in de natuur, op de wc van de veerboot, naast de openhaard, in de regen in een berghut. Doe het als je het wilt en denk er met veel plezier aan terug.

Je schoonouders lief hebben

Het woord schoonouders is veelal beladen in Nederland. Dat is vreemd want je hebt je partner aan hen te danken. Met je schoonouders is het begonnen en zij hebben je partner opgevoed. Je mag ze waarderen om de leuke zoon of dochter die ze op de wereld hebben gezet. Zelfs dat wat ze ‘fout’ deden vormde het karakter van je partner. Je schoonouders deden hun best met de mogelijkheden die ze hadden en dat is meestal genoeg.

Als je niet ook maar een beetje dankbaar bent voor je schoonouders, dan loopt je relatie het gevaar te stranden. Want je partner houdt namelijk wel van hen (ook al zullen sommige mensen zeggen van niet). We hebben allemaal het leven te danken aan onze ouders, dat is een groot cadeau. Koester het leven en de gevers ervan.

Een gezamenlijke hobby, interesse of passie

Een relatie hebben is samen dingen doen. Dan is het belangrijk dat je ook iets gezamenlijk leuk vindt. De hele dag seks hebben gaat namelijk niet, tenzij je beiden topsporter bent, niet hoeft te trainen en onlangs de lotto won. Zonder gekheid, je hebt iets nodig dat je samen leuk vind. En tv kijken telt niet mee, tv verdooft en maakt passief. Samen wandelen, langlaufen, koken, muziek maken, tekenen, romans lezen, paardrijden, naar de bioscoop gaan, filosoferen, dansvoorstellingen kijken, musea bezoeken, appeltaart bakken, tuinieren, enz, enz. Dat soort zaken maakt dat je het samen leuk hebt in de gewone dingen, zoals tijdens de afwas.

Genieten van elkaars gedrag, klungeligheden en imperfecties

Wil je een perfecte partner? Ga dan naar het museum of ga mensen verheerlijken die je niet goed kent (waarbij je dus kunt doen alsof ze geen imperfecties hebben). We zijn allemaal mens onder de mensen. We hebben allemaal emoties die ons soms heen en weer doen slingeren als een Citroën 2CV in de bergen.

Precies die imperfecties maken iemand boeiend. Ze geven je partner eigenheid. Geniet daarvan en leer daarvan. Zo repareer ik mijn kleding met siliconenkit (een wonder dat de industrie dat nog niet doet) en mijn partner kan daar erg om lachen. Ze vindt het gek, maar ook slim.

Samen lachen

Samen lachen is verrukkelijk (en soms bijna net zo fijn als vrijen of minstens de opmaat ertoe). Onbedaarlijk lachen. Dubbel liggen. Niet meer bij komen. Dat soort lachen bedoel ik. Het leven heeft genoeg zwaars in petto voor ons allemaal. Als jullie ouders nog leven dan gaan jullie ze verliezen, mensen om jullie heen worden ziek. Tegenover dat zware hoort het lichte te staan. Dus lach en vier het leven door uitbundig en onbedaarlijk adem te halen.

Zorgen dat je partner weet wat ècht belangrijk is in jouw leven

Als je samenleeft, moet je partner weten wat belangrijk voor jou is en waarom. Het is jouw basis. Jouw fundering die je veelal in je alleen-zijn hebt opgebouwd. Dus je partner ‘moet’ daaraan meebouwen. Zo weet mijn vriendin dat mijn opa zielsveel voor me heeft betekend en dat hij dus belangrijk is, ook al leeft hij niet meer. Ze weet dat ik prat ga op goede ethiek en oprechtheid. Ze weet dat ik een hele goede neus heb. Dus als ik zeg dat er iets stinkt in huis dan is dat zo. En ze weet dat de perfecte cappuccino maken voor mij een bijna heilig ritueel is (nu zet ik gelukkig ook fantastisch lekkere koffie als amateur barista).

Als je samenleeft, moet je partner weten wat belangrijk voor jou is en waarom.

Ik weet dat zij af en toe Amerikaanse series wil kijken (die ik niet leuk vind) en dan stoor ik haar niet. Ik weet dat ze altijd groente of salade op haar meergranenbrood wil en dat krijgt ze van me. Ik weet dat ze plezier heel erg belangrijk vind en dat ze dat ook écht iedere dag wil. Dus daar zorgen we voor. In een goede relatie weten jij en je partner wat de ander belangrijk vind.

Elkaar voortdurend cadeautjes geven (minstens 1 maal per dag)

Liefde is loven. De liefde groeit door te geven. Door koffie te zetten, lekkere sandwiches voor elkaar te smeren, mooi ondergoed te kopen (dat geldt óók voor mannen) en voorál door complimenten te geven. Geef veel complimenten. Over slimme opmerkingen, wijsheid, vrolijkheid, knap geplaatste spijkers in de muur, lekkere billen, goed vioolspel, rap geïnstalleerde dvd spelers, heerlijke maaltijden, een promotie, een doelpunt, mooi haar, een omgelegde sneeuwketting.

Dat zijn de dingen die een goede relatie goed maken en goed houden.

Wil je er nog één toevoegen? Schrijf hem op bij de reacties. Ik leer graag van je (en mijn partner trouwens ook)…

Een bijdrage van Jasper Jobse, Foto: Doug Flickr