Sir Ken Robinson

Wij mensen hebben de neiging te geloven dat wanneer kinderen maar goede cijfers halen op school dat het dan wel goed komt met ze en de wereld waarin ze gaan leven. Maar is dat wel zo?

De kinderen die we nu opleiden zijn over 15 jaar volwassen en niemand heeft enig idee hoe de wereld er over 15 jaar uitziet. Toch menen we te weten dat als ze maar goed in taal en rekenen worden dat het dan wel goed komt.

Sir Ken Robinson is expert op het gebied van creativiteit en gelooft dat wat we voor de toekomst nodig hebben is creativiteit. Maar bovenal gelooft hij dat we allemaal creatief geboren worden, en dat scholen die creativiteit om zeep helpen. Niet omdat scholen dat willen, maar omdat we wereldwijd creativiteit als onbelangrijk beschouwen.

Juni 2006 gaf Ken Robinson onderstaande prachtige, vrolijke en vreselijk inspirerende lezing op TED, waarin hij uitlegt hoe we kinderen les geven en wat het effect daarvan is op onze creativiteit. Het filmpje is inmiddels 4 miljoen keer bekeken en dat is niet voor niets. Ken Robinson is een begenadigd spreker met een heerlijk gevoel voor humor.

Zijn verhaal heet “Do schools kill creativity?”

Wil je meer lezen over zijn visie? Er is een boek van hem in het Nederlands vertaald met de titel: Het element. Een boek over het samenkomen van passie en talent.

Een bijdrage van Jasper Jobse, Foto: TED / James Duncan Davidson