Overstappen op andere familie moet makkelijker worden

Familie: eigenlijk wil je er niet aan denken, maar het moet wel goed geregeld zijn. Veel mensen zijn al jaren ongelukkig met hun familie. Waarom stappen dan toch zo weinig mensen over?

Joey van der Hoeven (43) zou eigenlijk wel van familie willen wisselen: “Ik kom aandacht tekort terwijl nieuwe leden van de familie worden overladen met welkomstcadeaus. Je hoeft maar geboren te worden en je krijgt een iPad.” Joey weet echter niet hoe hij de overstap moet aanpakken: “Ik heb wel eens op de vergelijkingswebsite van de Gemeentelijke Basisadministratie gekeken, maar daar werd ik niet veel wijzer van.”

Voor veel mensen is onzekerheid over het aantal verjaardagen, familieweekendjes en mantelzorgverplichtingen een obstakel. Daar komt in 2016 gelukkig een eind aan. Alle Nederlandse families zijn dan verplicht de kosten inzichtelijk te maken. Een andere drempel voor overstappers is de opzegtermijn: “Je moet wel tijdig opzeggen, anders zit je een jaar lang met een dubbele familie,” aldus Theo Reijmers-Hogeveld.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. De familie Van Keulen uit Culemborg biedt 14 dagen bedenktijd, collectiviteitskorting en een overstapservice met behoud van voornaam. Archibald van Keulen stapte over, ook vanwege de landelijke dekking van de familie. “Het invullen van een online formulier volstond, de rest werd voor me geregeld.”

Marianne Remmerswaal kwam uit een ingewikkelde familie met veel onuitgesproken regels. Ze had genoeg van alle toeters en bellen en koos voor een basisfamilie met een hoog eigen risico: “Alleen één oom en een achterneef in Tsjaad voor als er echt iets aan de hand is. Lekker rustig!”

Remmerswaal nam deze week het initiatief voor een overstapweek op Twitter met de hashtag #ikstapovervanfamilie. Wil jij ook een nieuwe familie? Bedenk: geen enkele familie is perfect. Maar voor miljoenen Nederlanders bestaat er wel degelijk een beter alternatief.

Door Diederik Smit en Dirk-Jan Hoek
deze column is voor het eerst geplaatst op despeld.nl
Foto: Kamal Zharif Kamaludin on Flickr