Maak je geen zorgen als je de titel niet helemaal hebt begrepen. Het is Brad Pitt in de film ‘The Fight Club’ die mij jaren geleden al op het idee voor dit artikel bracht. In deze film zegt hij in de rol van Tyler Durden: “The things you own end up owning you”.

Lange tijd wilde ik een auto. Ik had ontdekt dat het type dat mij boeide stukken goedkoper was dan ik bevroedde. Het leek me leuk zo’n mooie auto te bezitten, naar mensen toe te gaan, droog te blijven met regen (iets wat me op de fiets vaak slecht lukt). En ik fantaseerde over al het andere dat je maar kunt bedenken bij het bezitten van een mooie glimmende auto. Och, wat zou ik trots zijn!

We zijn een ruim jaar verder en nu moet ik er niet aan denken om een auto te bezitten. Dat is van het ene uiterste naar het andere. Hoe dat zo komt? Denkend aan Brad Pitt, realiseerde ik me dat wij mensen helemaal geen spullen bezitten. We zijn juridische taal met spreektaal gaan verwarren. Wij bezitten niets. De spullen bezitten jou.

Wanneer mijn mooie auto voor de deur zou staan, dan moet ik ervoor zorgen dat hij verzekerd is, ik moet hem aanschaffen, ik moet hem volgooien met benzine, en als een onverlaat er ‘s nachts een deuk in rijdt moet ik de waardedaling verduren of de deuk laten herstellen. En die auto? Die staat daar en vindt er geen ene mallemoer van. Hij hoeft niets te doen, alleen maar te staan. Hij bezit mij. Dat wil zeggen, hij bezit mijn tijd, mijn geld, en mijn aandacht. En daar hoeft hij niets voor te doen.

Dus ben je van plan om binnenkort nog iets te kopen. Lees dan dit artikel nog een keer. Je hebt je vrijheid nu nog, en je kunt er ook voor kiezen die te houden.

Een artikel van Jasper Jobse, Foto: Maciej Lewandowski Flickr
Dit artikel is ook gepubliceerd in het boek “175 Lifehacking tips

7 gedachten over “Je bezit, bezit jou

 1. A Luttmer

  Soms heb je spullen nodig om überhaupt in deze maatschappij te kunnen meedraaien. Als je bijvoorbeeld gehandicapt bent en niet meer kunt fietsen heb je bijvoorbeeld een auto nodig om vrijheid te kunnen ervaren. Anders kun je nergens meer naar toe.

  Er zit een waarheid in je stelling, maar ik zie het toch minder zwart-wit. Er is niks mis met bezit als je maar niet je leven gaat toetsen op materiële waarden.

  P.s. een fiets moet je ook onderhouden, anders kost het je extra geld voor een nieuwe fiets. Zo door geredeneerd kun je beter naakt in het bos gaan zitten.

 2. Jasper Jobse Bericht auteur

  @ A. Luttmer Je geeft er een zware draai aan. Natuurlijk heb je spullen nodig, zéker als je gehandicapt bent. En het is altijd zo dat je bezit moet onderhouden. Ik denk dat je bedoeld te zeggen dat bepaald bezit je meer vrijheid geeft, dan kost.

 3. Martijn

  Jasper, ik ben het helemaal met je eens. Je bezit helemaal niets. Soms is het handig om je door iets te laten bezitten, omdat het je in ruil zijn of haar praktisch nut aanbiedt.
  Erg interessante kijk in deze tijden van zogenaamde crisis.

 4. ymke

  Dank je wel leuk artikel! Zat deze week te hannesen met vraag: koop ik auto ja of nee? Het lijkt me wel makkelijk maar besef me ook dat mijn geld dan vast zit in materieel en niet meer kan stromen. Wil ik dat? Vind in ieder geval leuk onderwerp: mijn relatie met materiele zaken. Na besluit: “nee ik koop dit jaar géén auto ik kies voor vrijheid” vervolgens doorgegaan met loslaten van materie. Weer eens met de stofkam door de la met oude t-shirts gegaan en de tas met losse sokken weggegooid. Joehoee loslaten van spullen ervaar ik als reuze bevrijdend. En ik merk hoe het continue aandacht vraagt. Daar verbaas ik me eigenlijk nog het meest over dat er weer een vuilniszak vol met papier in de container gaat en ik denk: hoe is het in godsnaam mogelijk… hoe is dat hier toch binnen gekomen in zo´n korte tijd?

 5. Riet

  Dag Jasper,
  Mooi dat ik – via een vriendin – je artikel mag lezen!
  Ik ben het helemaal met je eens, hoe dubbel dat ook klinkt als ik in mijn eigen kleerkast rondkijk. Maar ik durf zeggen dat ik me zo vrij voel om géén waarde te hechten aan dingen die ‘bij de tijd’ zijn, modieus of ‘voor het oog van’, of omdat iemand anders ‘heeft’. Wellicht heeft die bewustwording van niet hebberig te zijn maar zuinig te zijn op wat de aarde ons biedt, ons gegeven is, te maken met leeftijd… het realiseren dat niets is om mee te nemen naar een volgende ‘bestemming’, hoe die dan ook zal / mag zijn. Loslaten is toch onze enige bestemming, uiteindelijk!
  Om bij bepaalde zaken te kunnen functioneren, is soms een auto nodig, om te wonen een dak boven ons hoofd, om te leven een portemonée die een beetje gevuld is.
  Ik heb de vrijheid om te zorgen dat de minder bedeelden een enigzins beter leven hebben door dáár te ondersteunen waar ik dat nodig acht. Ik ben niet in deze wereld geplaatst op een plek waar het slecht is, maar in ons welvarende landje dat Nederland heet en dat realiseer ik me ten volle!
  Je ‘onderwerp’ houd me / ons altijd bezig en we zetten onszelf in om het leven van anderen (die het minder hebben) aangenamer te maken.
  Heel goed dat je me / ons bij de les houdt die nederigheid heet en wars is van hebberigheid!!!
  Ik wens je een leven dat goed is, met of zonder auto, maar met de vrije wil van een bewogen mens!
  Hartelijke groet en alle goeds, R-ikke

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.