Boek: Wie ben ik in een getraumatiseerde en traumatiserende samenleving?

Wie ben ik in een getraumatiseerde en traumatiserende samenleving?

Hoe dader-slachtofferdynamieken ons leven bepalen en wij ons hieruit kunnen bevrijden

Voor veel mensen is het leven een opeenstapeling van traumatische ervaringen. Hieruit kunnen zich in de loop van de generaties dader-slachtofferverstrikkingen opbouwen die hele samenlevingen doordringen.

Ook als je eigen verleden in het teken staat van psychotrauma’s kun je weer van jezelf leren houden en anderen met empathie behandelen. Bemoedigende voorbeelden laten zien hoe dader-slachtofferverstrikkingen opgelost kunnen worden en hoe het doel van een zo traumavrij mogelijke samenleving kan worden bereikt.

Franz Ruppert, die talrijke psychotherapeutische werken heeft gepubliceerd en een specialist op het gebied van trauma is, concentreert zich in dit boek op een aspect dat er in de traumadebatten vaak bij inschiet: het is de dader- en slachtofferdynamiek die tot een vicieuze cirkel van psychische pijn leidt. Ouders die als kind niet gewenst waren en niet tegen geweld zijn beschermd, worden meestal zelf daders voor hun eigen kinderen en ensceneren onbewust hun eigen ervaringen opnieuw. Hele samenlevingen kunnen op deze manier doordrongen zijn van trauma en openlijk of verborgen geweld uitoefenen. In het boek staan sprekende voorbeelden van hoe je uit deze neerwaartse spiraal kunt komen. Je kunt een nieuwe start maken als je bereid bent om eerlijk naar je eigen slachtoffer- en daderschap te kijken.

Uitgever: Uitgeverij Mens!
Jaartal: 2021
Aantal pagina’s: 200

ISBN: 978 94 6316 022 3

Bestellen

< terug naar het overzicht van boeken over familieopstellingen


Verkorte opleiding familieopstellingen en systemisch werken

Wil je familieopstellingen in de praktijk leren? Jerphaas verzorgt een verkorte opleiding familieopstellingen in twee modules. In onze erkende intensieve opleiding op post-HBO niveau leer je professioneel systemisch waarnemen en begeleiden. De opleiding is zo ingericht dat je het geleerde direct kunt toepassen in werk en privé.