Boek: De tranen van de voorouders

Afbeelding van het boek De tranen van de voorouders

Afbeelding van het boek De tranen van de voorouders

De tranen van de voorouders

Het thema van Daan van Kampenhouts nieuwe boek ‘De tranen van de voorouders’ is het verwerken van collectieve trauma’s. Hoe ga je om met het leed van groepen mensen van wie de familie het slachtoffer is geweest van oorlog en geweld? In zijn boek put de auteur uit drie bronnen: sjamanisme, opstellingen en jodendom. Van Kampenhout (1963) is al vijfentwintig jaar intensief bezig met sjamanisme en geeft al meer twintig jaar sjamanistische trainingen in binnen- en buitenland.

Het door Bert Hellinger ontwikkelde concept van (familie)opstellingen verbond hij in zijn boek ‘Beelden van de ziel’ op verrassende wijze met sjamanisme. Opstellingen, sjamanisme en jodendom hebben ogenschijnlijk weinig raakvlakken, maar alle drie gaan ze ervan uit dat de voorouders een belangrijke en nabije bron van kracht zijn; dat er verschillende zielen of zielenlagen zijn; dat niets en niemand in een vacuüm kan bestaan; en dat genezing van het individu de betrokkenheid vraagt van de gemeenschap. Uit een combinatie van deze drie disciplines ontstaan krachtige en helende groepsrituelen.

Slachtoffers en daders blijven altijd deel uitmaken van de geschiedenis van een collectief, hun stemmen blijven fluisteren, net buiten het bereik van ons gewone gehoor. Daan van Kampenhout laat zien hoe opstellingen en rituelen de deur openen naar het gebied van de collectieve ziel en helend werken op collectieve trauma’s.

In 2008 is het boek ook in een Duitse vertaling verschenen.

Uitgever: Altamira-Becht
Jaartal: 2007en 2020
Aantal pagina’s: 263

ISBN: 978 90 6963 785 3

Bestellen

< terug naar het overzicht van boeken over familieopstellingen